4-6 kisilik
Malzeme:
1 kilo ispanak, 3 kasik tereyagi, 300 gr koyun peyniri (ben kasar peyniri kullandim), 3 yumurta, 1/2 tatli kasigi taze cekilmis karabiber, tuz, 1 adet yufka (istege bagli)
Yapilisi:
- Ispanagin koklerini temizleyin, yapraklarini iyice yikayin ve kaynar suda 3-5 dakika haslayip suzun.
- Bir tepsiyi yada isiya dayanikli bir kabi yaglayin, icine ispanagi yerlestirin (Eger isterseniz firin kabinin altina bir adet yufka doseyebilirsiniz), tuzlayin, geri kalan yagi eritip uzerine gezdirin ve iyice karistirin.
- Bir kasede yumurtalari cirpin, icine peyniri ufalayin, karabiberi katin ve ispanagin uzerine yayin.
- Onceden isitilmis firinda 180 derecede, peynirler eriyip kizarincaya kadar yaklasik 20 dakika pisirin.
Marianna Yerasimos'un 500 yillik Osmanli Mutfagi kitabindan. 18. yuzyila aitmis. Marianna kitabinda soyle diyor: 15. yuzyilda, Sarayin hastanesinde yatan hastalara kisin her gun ispanak yedirilirdi. Ispanagin etli kavurmasi, pirincli boranisi, yumurtalisi ve pidesi yapilirdi. Marmarine denilen peynirli ispanak tarifini ise ilk kez 1764 Tarifli Risale'de gordum. Kitaba gore yemek, "Cezire-i Mora ta'amlaundan"dir. Mora: Kara Yunanistan'in guneyindeki yarimada, diger adi Peloponez yarimadasi.